Interview met Aalsmeer Vandaag

Jan Daalman heeft op 9 juni 2017 een artikel gepubliceerd over ons gezinshuis op de website van Aalsmeer Vandaag. Het artikel werd geschreven naar aanleiding van onze Open dag welke 10 juni 2017 is geweest . Lees hier het hele artikel:

In de media:

Gezinshuis in voormalige dokterswoning houdt open huis
Tekst: Jan Daalman – Foto: Arjen Vos

Aalsmeer is een mooie voorziening rijker. In de voormalige huisartsenpraktijk van de vermaarde huisarts Klicks is sinds februari van dit jaar gezinshuis Con Amore gevestigd. Het gezinshuis wordt gerund door de sociale ondernemers Bianca Egberts en Lodewijk de Kruijf. Naast hun twee eigen dochters woont het echtpaar er nu samen met twee jongeren van 14 en 15 jaar oud en drie jonge moeders met een kind. Kortom een groot gezin dat jonge mensen met allerlei problemen een veilige en nieuwe basis moet bieden om zich te kunnen ontwikkelen tot een zo volwaardig mogelijk mens.
Oorspronkelijk kom het stel uit Alphen aan de Rijn. Maatschappelijk werker de Kruijf en bijna afgestudeerd sociaal hulpverlener Egberts zijn heel bewust sociaal ondernemer geworden. Ze hebben zich er voor omgeschoold. Toen het besluit eenmaal was gevallen dat ze zich het best op hun plek voelden met jongeren en jonge moeders, startte de speurtocht naar een locatie. “We zijn in gesprek gegaan met veel partijen maar allereerst met Gezinshuis.com. Daar hebben we onze franchiseovereenkomst ook mee gesloten,” vertelt Lodewijk. “Zij hebben ons geholpen met het starten van ons huis. Het is iets wat we heel graag wilden en we zijn dan ook tot het gaatje gegaan om het voor elkaar te krijgen.“
In zorgnetwerk
Con Amore werkt samen met allerlei partners uit het zorgnetwerk. Zo is er de gemeente zelf, een organisatie voor jeugdhulp Altra, het FIOM een landelijke organisatie als het gaat om ongewenste of ongeplande zwangerschap en met zorgaanbieder Intermezzo. “Zo hebben we met veel meer partijen gesproken voordat we in Aalsmeer terecht kwamen. Het moet namelijk wel in het plaatje passen. Het is steeds ook de vraag wat een gemeente aan zorg heeft aangekocht, want de gemeente moet voor de financiering zorgen. Wij hebben gelukkig best medewerking gekregen,” vertelt Bianca.
Way of life
Tijdens het gesprek maakt de één soms de zin van de ander af en dat geeft een beeld dat we hier met een goed ingespeeld team te maken hebben. Een team dat uit sociaal idealisme wil gaan voor kwaliteit en resultaat voor jonge mensen met minder kansen. “Wat wij doen is een ‘way of life’ en dat doe je 24 uur per dag. Daarbij hebben wij tegelijkertijd te maken met alle facetten van het ondernemerschap. Als zorgonderneming moet je een calamiteitenplan hebben en het moet veilig zijn. We zijn ook bezig om een kwaliteitskeurmerk om dat te halen. Eigenlijk zijn we net een normaal bedrijf,” vertelt Lodewijk.
Tot op het bot
“De screening was ook best heel pittig. Dat ging tot op het bot,” vult Bianca aan. “Onze basiscompetenties zijn onderzocht, er is gekeken naar onze kwaliteit als coach en ook met de zorgaanbieder hebben we een hele serie gesprekken gehad voordat ze het zagen zitten. Daarbij volgen we ook allerlei verplichte trainingen. En dat is maar goed ook want wij hebben wel te maken met beschadigde kinderen. Het zijn allemaal kinderen die te maken hebben gehad met òf verwaarlozing, òf misbruik òf mishandeling of een combinatie van deze drie. Vaak hebben ze ernstige psychische klachten dat tot allerlei onwenselijk gedrag leidt.”
Kracht in kleinschalige
Omdat een deel van de doelgroep jonge moeders veel uit Amsterdam Zuid-Oost komt, viel uiteindelijk de beslissing om in Aalsmeer tussen Alphen en Amsterdam te starten. Hun belangrijkste doelstelling is om het leven van hun cliënten weer op de rit te krijgen. “Onze kracht is het kleinschalige, dan kun je het redden met z’n tweeën. Wij zijn er bijna altijd en we leven in een situatie die het dichtst bij een normaal gezinsleven komt. Er is een dagstructuur, drugs en alcohol zijn verboden en met elkaar proberen we trajecten te maken die leiden tot zelfstandigheid. Daarbij oordelen we niet, maar proberen we altijd in gesprek te gaan. Dat kan gaan over het roken van een sigaret tot over het ontstaan van schulden. Het gaat er om dat het leidt tot zelfstandigheid. Dat ze zelfstandig leren huishouden, koken en boodschappen doen. Dat ze leren dat als er geen cent te makken is, je geen merkkleding moet gaan kopen. Daar gaan wij gewoon naast staan.”
Open huis
Een van de dingen die het stel is opgevallen in Aalsmeer is dat elke school een zogeheten trajectvoorziening heeft voor kinderen met een rugzak .”Bij het Wellant bijvoorbeeld is dat heel goed geregeld. Kinderen worden er goed geholpen,” zegt Bianca. Wat Aalsmeer betreft wil het stel nog wel meer aan de weg gaan timmeren. Ze hebben al gemerkt dat het al snel bekend is geworden dat er ergens een gezinshuis is gestart. Ze vinden het dan ook niet gek dat als er een jonge moeder met een kindje wordt gesignaleerd de link snel is gelegd. “Wij willen meer verbinding gaan leggen met de lokale gemeenschap. Hoe we dat precies gaan doen weten we nog niet, maar we weten bijvoorbeeld dat er hier veel pleeggezinnen zijn. Dan kom je dezelfde dingen tegen. Daar kunnen we misschien mee optrekken. We gaan gewoon kijken wat we kunnen betekenen voor de lokale gemeenschap. Om te beginnen gaan we dat doen met een Open Huis komende zaterdag.
Gezinshuis Con Amore 10 juni van 11.00 tot 15.00 uur aan de Hortensialaan 29.

Meer informatie? We informeren graag over de mogelijkheden binnen ons gezinshuis en hoe we kunnen helpen de juiste oplossing te vinden voor de situatie.